Tennisalbue – smerter på utsiden av albuen

Hva er tennisalbue?

Tennisalbue er en samlebetegnelse for smerter fra sener og senefester på utsiden av albuen. Tennisalbue blir også omtalt som musearm og lateral epikondylitt. Sistnevnte betyr betennelsestilstand, men det strides derimot om man kan bruke denne benevnelsen da man i studier har vanskeligheter med påvise betennelsesforandringer. Dette bekreftes også av den manglende smertelindringen betennelsesdempende preparater (NSAIDS) ofte har. Derimot kan slike preparater gi lindring under den akutte fasen som vanligvis varer i 1-2 uker. Slitasjeforandringer i senen uten betennelse er en bedre beskrivelse og blir på fagspråket kalt tendinose.

 

Årsak

Tennisalbue oppstår som regel i alderen 30-60 år og skyldes langvarig eller akutt overbelastning av sener og/eller senefestene til musklene som strekker og bøyer håndleddet bakover. Akutt kan plagene oppstå etter kortvarige intense overbelastninger. For eksempel etter utstrakt bruk av albuen ved vridende bevegelser, som ved bruk av skrujern. Andre eksempler er klipping av hekk, snekring, maling, og lignende. Tilstanden kan også komme gradvis ved kontinuerlig bruk av tastatur og mus over lang tid. Plagene oppstår vanligvis dager etter en akutt eller langvarig belastning.

 

Symptomer

Smertene kjennes på utsiden av albuen, men kan også bevege seg nedover underarmen. I uttalte tilfeller er det smerter helt ned til håndryggen og kan kjennes i ringe- og langefinger. Plagene kan variere fra et lett ubehag rundt albuen til betydelig funksjonsnedsettelse av armen pga. sterke smerter. Trivielle bevegelser som å løfte en kopp, skjenke, håndhilse og utføre daglige aktiviteter kan utløse betydelige smerter. Vanligvis har smertene vært milde i noen måneder før det blir såpass ille, i håp om at det går over av seg selv.

 

Behandling

Avlastning fra provoserende aktiviteter som har bidratt til plagene bør modereres eller unngåes totalt for en periode. Man kan bli fort bra ved avlastning og ro i noen dager eller uker. Derimot opplever mange at smertene blir langvarige. Vi behandler tennisalbue med trykkbølgebehandling. Studier viser gode resultater for denne metoden. Behandlingen bidrar med å øke blodsirkulasjonen i senevevet samt lindring av smerten. Det kreves mellom 3-5 behandlinger, men det er ikke uvanlig med flere behandlinger. Behandlingen blir kombinert med tverrmassasje og albuemanipulasjon som også viser gode resultater i studier.

Hva med trening?
Eksentrisk trening har vist seg å være effektiv i behandlingen av andre senelidelser. Tennisalbue er intet unntak og studier anbefaler denne typen trening ved siden av behandling.

 
Prognose

Vanligvis god, 50-70% blir helt bra uten behandling. Prognosen er best ved akutte tilstander med klar utløsende årsak og rask terapi. Tilstanden har lett for å bli langvarig ved uklar årsak, samtidig betennelse flere steder og sen behandlingsstart.